Vasban a hőségben

2011-07-08 09:55:00 szorenyi.p

hírkép

A királyi menet résztvevői címeres páncélokban vonultak Visegrád Fő utcáján a katolikus templomtól a királyi palotáig, a Visegrádi Palotajátékok nyitónapján. A négynapos rendezvény vasárnap estig tart.



A palotajátékok fő látványossága a lovagi torna, amelyet a négy nap alatt több alkalommal is megtekinthet a közönség. A tornán több száz cseh, bajor, itáliai, lengyel és felvidéki lovag küzd meg egymással, valamint a magyar király Szent György lovagjaival.

A hadijátékokat lovas és gyalogos íjászok nyitják meg, akik nyilak záporát zúdítják az ellenségre. Királyi solymászok, gyönyörű udvarhölgyek, számszeríjászok, itáliai zászlósok, lovas bemutatók és más látványosságok szórakoztatják a királyokat és a nagy számú nézősereget. A hagyományos, színpompás királyi menetben látható lesz a cseh király és fia, a morva őrgróf bajvívó vitézeikkel, a lengyel király lovagjai élén, a magyarok királya főrangú emberei kíséretében, címeres fegyverzetben. A menetet hazai és külhoni lovagok, katonák sokasága kíséri.

Idén is lesz középkori kikötő a Duna-parton, régi mesterségeket ismerhetnek meg a látogatók a középkori vásárban, a gyerekeket a középkori játszóházba várják, emellett babakiállítás is színesíti a programot.



A hétvégére nyolc országból érkeznek hagyományőrző csoportok.