Óriási felfedezés Bulgáriában

2011-07-11 17:12:00 superadmin

hírkép

A bolgár Pompejinek is nevezett Nicopolis ad Istrum római város titkait tárja fel a bolgár-brit régészeti expedíció, amely harmadik ásatási szezonját kezdi meg a napokban.



A Bulgária északi részén, Veliko Tirnovótól 18 kilométerre lévő Nicopolis ad Istrum egyike a legjobb állapotban fennmaradt bulgáriai régészeti helyszíneknek - olvasható a Standart News angol nyelvű bolgár hírportálon.

A települést a dákok feletti győzelem tiszteletére alapította Traianus római császár a Kr.u. II. század elején. Traianus a dunai tartományokat veszélyeztető dák fejedelemségek ellen 101 és 106 között két győzedelmes hadjáratot folytatott. Ezek nyomán Daciát a birodalom új provinciájává tette. A város Traianus, Hadrianus, Antonius Pius (138-161) és a Severus-dinasztia alatt élte virágkorát.

Saját pénzérméket is veretett, amelyeken a városi közintézmények láthatók. Attila seregei 447-ben lerombolták a várost, ám nagy valószínűséggel a település már a 400-as évek elején elnéptelenedett. A VI. században erődítményként építették újjá.

A 2009-ben kezdődött ásatások során a brit és bolgár régészek szeretnék feltérképezni a II. század eleji település struktúráját, az eddig napvilágra került épületmaradványok alapján ortogonális  városszerkezet rajzolódik ki. Az expedíciónak sikerült megtalálnia az ión oszlopokkal szegélyezett fórumot, valamint a bíráskodásnak és kereskedésnek helyt adó "királyi" csarnokot, a bazilikát.

Az idei ásatási szezonban azt a nagyméretű épületet tervezik feltárni, amely Septimus Severus 193 és 211 közötti uralkodása alatt épült, és a régészek feltételezése szerint a föld termékenységi erejét adó Nagy Istenanya, a fríg eredetű Kübelé szentélye volt.