Brit elismerés a Magas-Tátrának

2011-08-08 14:19:00 protic

hírkép

A szlovákiai médiákban nagy feltűnést keltett , hogy egy elismert brit szaklap a Magas-Tátrát Európa 10 legjobb nemzeti parkja közé rangsorolta.



A The Ecologist környezetvédelmi folyóirat különesen a kontinensünk legkisebb óriáshegységének flóráját és faunáját értékelte nagyra. A lapban nemrég közölt szakértői minősítés szerint a szlovákiai Magas-Tátra e tekintetben felveszi a versenyt a svájci, francia, brit görög vagy a svéd nemzeti parkokkal.

A minősítés szerint a Magas-Tátra több szempontból is egyedülálló, például azzal, hogy több száz zerge található itt a szabad természetben, kontinensünkön erre már alig akad példa.

Ezenkívül a nemzeti park otthont ad a már ritkaságnak számító mormotáknak, különböző madárfajtáknak és a gyorsan szaporodó barnamedvéknek is.

Az utóbbiak azonban egyre több gondot okoznak a helyi lakosoknak, hisz egyre közelebb merészkednek a lakott területekhez, gyakran kotorásznak a szemétkukákban, ám kilövésüket törvény tiltja.

A hegység legnagyobb turisztikai attrakciói közé tartozik -a lap szerint- a legmagasabb tátrai hegy, a gerlachfalvi csúcs, a Csorba-tó, valamint Szlovákia egyik nemzeti szimbóluma, a Kriván-hegycsúcs. Az is egyedülálló a Tátrában, hogy a legtöbb magaslati menházba a hegyi teherhordók a hátukon szállítják fel az élelmiszert és minden más szükséges anyagot, ilyennel már csak itt lehet találkozni.

A The Ecologist folyóiratot 1970-ben alapította Edward Goldsmith brit tudós, azóta a lap a környezetvédelmi mozgalom elismert fóruma lett.