Vissza a jövőbe!

2011-09-08 15:51:00 tiszai

hírkép

Alig pár év alatt a rendszerváltás utáni időszakban elszegényedett Baltów kiemelt idegenforgalmi területté vált Lengyelországban. A családok télen-nyáron özönlenek a baltówi Juraparkba. A park ötletét azok a dinólábnyomok adták, melyeket a helyi lakosok az ördög nyomainak véltek.



A térség fejlesztését a Baltów nevű társulás kezdte meg, először 2002-ben, amikor a helység közelében kanyargó folyón tutajozást terveztek. Majd felfedezték a dinómaradványokat a kőzetekben és innen egyenes út vezetett egy Jurapark kialakításához.

A parkot 2004-ben öt hónap alatt építették fel. Az életnagyságú dinómodelleket saját tudósaik rekonstruálták műhelyeikben. A vállalkozást továbbfejlesztve sílesiklót is létrehoztak, hogy a téli időszakban is legyen munkájuk az ott dolgozóknak. 2007-ben szafarit alakítottak ki, melyet amerikai school bus-ok segítségével nézhet meg a látogató. Az ötven hektárnyi területen több száz különleges állat él. A létesítményben található többek között egy kisebb vidámpark, bobpálya, egy 5D-s mozi és  lovarda is. A 2011-es év újdonsága a 3D-s ócenárium, ahol a történelem előtti idők őshalaival találkozhatunk 3D-s formátumban.

Kiváló program lehet ez a gyerekes családoknak. A hely sikerességét bizonyítják azon 2009-es évi adatok, melyek szerint abban az évben félmillió turista kereste fel a parkot. Mivel a park rengeteg érdekességgel szolgál ezért több napot is eltölthetünk ott. Szállást is könnyen találhatunk, hiszen erre a térségre is jellemző, hogy a lengyelek házaikban kínálnak olcsó szobákat a megfáradt turistáknak.

Persze nemcsak a gyerekek élvezhetik a park adta lehetőségeket. A felnőttek is ugyanúgy élvezhetik az időutazást. Visszautazhatnak több száz millió évet a dinók korába, vagy éppen csak tízet-húszat (vagy többet), hogy újra megtalálják gyermeki valójukat.