Százéves a pozsonyi Petőfi-szobor

2011-09-22 11:58:00 protic

hírkép

Száz éve, 1911. szeptember 8-án leplezték le Petőfi Sándor pozsonyi szobrát. A centenárium alkalmából nemrégen kiállítást, szakmai szemináriumot és ünnepélyes megemlékezést rendeztek a szlovák fővárosban.



A szobor – Radnai Béla alkotása - száz év alatt többször is helyszínt változtatott és gyakran megrongálták. Néhány éve került mostani helyére, a Medikus kertbe.

A Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság tagja, Miklósi Péter neves szlovákiai magyar publicista szerint a szobor hányatott sorsa a szlovákiai magyarság viharos évtizedeivel mutat hasonlóságot.

Az egykor közadakozásból elkészült szobornál ünnepélyes koszorúzást tartottak a pozsonyi Medikus-kertben. A megemlékezés fővédnöke Milan Ftácnik, Pozsony főpolgármestere volt.

A centenárium alkalmából a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában szeptember 6-án nyílt meg az a kamarakiállítás, amely a szobor történetének részletes bemutatása mellett a 19. századi Pozsony atmoszféráját is igyekszik megidézni régi képeslapok, rajzok segítségével.

Bizonyított tény, hogy Petőfi többször is járt Pozsonyban, itt másolta fillérekért az országgyűlési közlönyt. Kevesen tudják, hogy két versét bizonyítottan Pozsonyban írta, a Távolbólt és Az én mátkám címűt.

A tervek szerint a jubileum alkalmából emléktáblát avattak volna Petőfi Sándor egykori pozsonyi lakhelye, az Apácapálya (Panenská) 27. számú ház falán. Mivel az épület a nemrégn cserél gazdát és a régi tulajdonos már, az új pedig még nem illetékes a tábla elhelyezéséhez szükséges engedély megadásában, a kétnyelvű, szlovák-magyar táblát egyelőre a magyar intézetben tekinthetik meg az érdeklődők.

Az épületen az első Petőfi-emléktáblát 1900. március 15-én leplezték le.