Rácalmás tökös hely lesz

2011-09-28 13:53:00 V.J.

hírkép

Rácalmáson mostanában a legfontosabb az a kis földdarab, amelyet a helybeliek oly nagy becsben tartanak. Itt növekednek a tökök, amelyek a Tökfesztivál legfontosabb kellékei lesznek október első hétvégéjén.



Szeptember 30-a és október 2-a között Rácalmás már nyolcadszor rendezi meg a hagyományos Tökfesztivált. A látogatók száma évről évre folyamatosan növekszik, ezért a szervező Városvédő és Szépítő Egyesület ezúton kéri a lakosságot, hogy időben gondolkodjanak a porták elé kihelyezendő tökkompozíciókról, dekorációkról. A szervezők idén is végigjárják valamennyi rácalmási házat és a kompozíciókat dokumentálják. Kérik, hogy az alkotások mellé olvashatóan helyezzék el annak címét, valamint a készítő nevét és lakcímét. Minden értékelhető alkotás készítőjének jutalma két darab, három napra szóló belépő a fesztiválra, amelynek értéke 3000 forint. A legszebb, legötletesebb tökkompozíciókat ezen felül városrészenként külön is díjazzák.

A három nap során legalább 20-25 ezren fognak ellátogatni a Duna partjára, a tökök földjére. Ennek megfelelően az előkészületek is sokkal komolyabbak. Idén is lesz forgalomirányítás, mely a 6-os útról bevezeti a látogatókat a 300 autó befogadására alkalmas parkolóba. Szerencsére sok lelkes önkéntes segíti majd a munkát.

Rácalmás utcáin a Csónakázó-tó partján, a dunaparti kerékpárút mentén kóstolhatjuk a legfinomabb tökös különlegességeket a gombával-hússal töltött töktől a tökös lecsón át a tökös rétesig. De, ha megunjuk a tököt – ami szinte kizárt -, akkor jöhetnek a grillezett húsok, a kecskesajt és a halak minden mennyiségben, elvégre itt mindenki a halászat mestere. És hogy a hal úszni is tudjon, arról a számtalan borkóstoló pavilon kínálata gondoskodik.