Elégették a gonosz múltat

2011-10-04 08:54:00 szorenyi.p

hírkép

Tudja, hogy mi a szemiotika? Ok, nem egy kvízműsorban vagyunk, ahol az a cél, hogy zavarba hozzuk a vicces játékost. A szemiotika a jelek és a jelrendszerek tudománya. Október első hétvégéjén ennek a tudománynak a jeles képviselői jöttek össze Egerben.



Ha valaki tűznek öltözött a késő középkori Velencében a a karnevál idején az egyértelműen kinyilvánította, hogy el akarja égetni a rossz emlékeket, a gonosz múltat - mondta el előadásában Kiss Róbert Richard. Mára jelentősen változott a helyzet. Ha valaki tűz motívummal gazdagított ruhát visel, az egyértelműen a látványt helyezi előtérbe, sőt a vidámságát hangsúlyozza. Ennyit változott ez a szimbólum pár száz év alatt.

A többi között ilyen és ehhez hasonló előadásokat hallgathattak meg azok, aki részt vettek az egri tanácskozáson. Bencze Lóránt például az ajándékozás és az ünneplés kapcsolatát elemezte. Vergílius sorait idézte: timeo Danaos et dona ferentés, azaz félek a görögöktől még akkor is, ha ajándékot adnak. Utalva a trójai háború falovas cselére.

Amúgy ez a tudományág nem könnyű a laikus érdeklődőknek. Erre példa egy vicc, amelyet a Magyar Szemiotikai Társaság honlapján találtunk.

Két szemiotikus találkozik a vonaton. Egyik mondja: a pályaudvaron négy vágány van, de csak két vonat képvisel jelviszonyt.

Melyek ezek kérdi a másik?

Hát azok, amelyek a másodikon és a harmadikon állnak.

A viccnek a megfejtése is van, de az ikon szó már végképpen érthetetlen a műkedvelők számára.