Mesébe illő városok Új-Zélandon

2011-10-18 13:57:00 szorenyi.p

hírkép

Új-Zélandon egyetlen európai léptékű város található. Ez Auckland. Ne feledjük összesen 4 millióna élnek az országban. A várost relatív sok ember lakja és hatalmas a nyüzsgés. Ide érkezik a legtöbb repülő, és innen indulnak a turisták felfedezőútjaikra.



Auckland központjában nagy felhőkarcolók emelkednek, középen a Sky Towerrel, a Déli Félteke legmagasabb kilátójával. zinte már metropolisz érzése van az embernek, de azért ne ragadtassuk el magunkat. A város arra jó, hogy innen bebarangolhatjuk a maorik ősi földjét. Ha délnek vesszük az irányt, akkor gyönyörű zöld dombok, erdők, völgyek között vezet az út Rotorua felé. Rotorua és a szomszédos város Taupo alatt gejzírek találhatók. A a mai napig is keletkeznek újabb gejzírkürtők a városokban – néha igencsak meglepő helyeken! Így aztán számos termálfürdő is várja a pihenni vágyókat, különleges terápiákkal, kezelésekkel.

Az alapos felfrissülés után irány a sziget déli csücske, a főváros, Wellington! Két irányból is meg lehet közelíteni: a Nyugati-partra azok érkeznek, akik útközben megállnak szörfözni a tenger hullámain vagy raftingolni, kajakozni a folyókon. A keleti partot a bor szerelmesei választják, és meg sem állnak Napier városáig. Itt egymást érik a borpincészetek, ahol többek között megkóstolhatják a világhírű Savignon Blanc-t.

Wellingtonban sokan csak egyetlen napot időznek, másnap kompra szállva át is hajóznak a Déli-szigetre. Pedig a város többet érdemel! Kevesen tapasztalják meg izgalmas éjszakai életét, és próbálják ki az ország talán legjobb éttermeit.  A Déli-szigeten Pictonba fut be a komp. Ha a partot érés után nyugatnak vesszük az irányt, Nelson, illetve a Tasman Nemzeti Park vár ránk. Itt található az ország „legtrópusibb” tengerpartja, kiváló strandokkal, sekély, meleg vízzel, csodás öblökkel, vitorlázási és búvárkodási lehetőséggel. Kis pihenő után alighanem Christchurch, a Keleti-part (és az egész Déli-sziget) legnagyobb városa bír komoly vonzerővel. Kaikorua városánál azonban álljunk meg! A környező vizekben ugyanis nagyszámú ámbráscet-kolónia él, és a hajókkal egészen közel lehet menni ezekhez a szelíd óriásokhoz. Cseppet sem mellékesen rengeteg delfin, fóka és pingvin is színesíti az összképet.

Christchurch-ben pontosan olyan érzés fogja el a látogatót, mintha Angliában lenne. A bevándorlók első hullámaival rengeteg család érkezett ide a szigetországból egy új élet reményében. Egész Új-Zéland-szerte felfedezhető a jellegzetes angol építkezési stílus, de Christchurch-ben ez hangsúlyozottan érvényesül. Kisebb és nagyobb, gyönyörűen karbantartott parkok várják a pihenni vágyókat a városban, illetve a kis patak méretű Avon-folyó partján, ahol sokan ülnek le pihenni, beszélgetni vagy esetleg ebédelni – városlakók és turisták egyaránt. Új-Zélandra talán a legkönnyebben az SZ-Line Utazási Irodával juthat el!