Miért lett hiánycikk a téli gumi?

2011-10-29 10:12:00 szorenyi.p

hírkép

Üzleti fogás vagy valós a riadalom? Hiány van és lesz téli gumikból - hallható szinte mindenhonnan. A Világszám is utána járt, hogy mennyire valósak a félelmek. Nos maradjunk annyiban, hogy van téli gumi, csak át kell menni a határ túlsó oldalára. Persze olyan országba, ahol euróval fizetnek.



A kereskedelmi rádiókban mindössze egyetlen téli gumis akció hirdetése hallható, holott korábban ilyenkor mindenki a váltásra akarta rábeszélni az autósokat. Ebben a reklámban is az egyik legdrágább márka abroncsait kínálják. Egy biztos, idén Magyarországon hiány mutatkozik téli gumiból. Egy szombathelyi gumiszervíz tulajdonosa arról beszélt a nyugat.hu-nak, hogy Kínában tömegével vásárolják fel a téli gumit, de a gyártók erre nem készültek fel. A raktáron pedig már csak olyanok találhatók, amelyeket eddig sem kerestek.

Mi egy kicsit hétköznapibbnak gondoltuk a bajt. Átmentünk Szlovákiába, ahol bizony lehetett Skoda típusú autónkra téli gumit kapni. Az ok egyszerű. Egy euro mostanság 300 forintot ér. Amennyiben a magyar kereskedő még a nyáron 270 forint körüli árfolyamon töltötte fel készleteit, akkor most a gumikat a határ túloldalán eladva autónként, szállítással együtt, minimum 10000 forintot keres. 100 autónál ez már 1 millió forint. Lássuk be, ennyi pénzért érdemes ezt a kis kereskedői trükköt bevetni. A honi autósoknak pedig jut is, marad is. Vagy pedig ők is átmennek a sógorokhoz vagy szlovákokhoz, igaz átlag 20000 forinttal drágábban szerezhetik be a 4 gumit. Ez van, ha a forint ennyire gyengül.

Amúgy főleg a kisteherautók tulajdonosai vannak itthon bajban. A készleteket a szereplők értékesítették és az ezt követő keresletnövekedést a gyártók nem tudták követni - mondta az m1 Híradójában Zolcsák Norbert, a Marso Kft. személyautó üzletág-vezetője. Ezzel is megerősítve a Világszám tapasztalatait. Egy biztos, azok vannak szerencsésebb helyzetben, akiknek otthon van váltás gumijuk, nekik csak a szokásos csere díját kell kifizetni, ami kerekekként 1500 és 2500 Ft között mozog.



Romániában novembertől kötelező a téli gumi.