500 magyar nevezetesség okostelefonokra

2011-11-10 16:08:00 szorenyi.p

hírkép

Ingyenesen letölthető az okostelefonokra csaknem 500 kiemelt kulturális helyszínre vonatkozó multimédiás tartalom, amely valamennyi fontos információt tartalmazó kalauzként szolgál ? jelentette be Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár.



A tervek szerint 2013-ra 14 000-re bővül a letölthető kulturális helyszínek száma. A nemzeti kultúra ezzel megtette az első lépést a folyamatosan megújuló digitális technológia világához való felzárkózására, és kommunikációs eszközévé tette a rohamosan elterjedő iphonokat, i-padokat, okostelefonokat.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet olyan új technológiát mutat be, amely megsokszorozza a kulturális információs vérkeringésbe bekapcsolódó állampolgárok számát, továbbá a többnyelvű alkalmazásoknak köszönhetően megnyitja Európa és a világ előtt a magyar nemzeti kultúra kapuit.

A MaNDA a jövőben több mint ötezer, a magyar kultúrához kapcsolódó település kulturális adatait szeretné megjeleníteni a Kulturális GPS rendszerében olyan módon, hogy online jelleggel több tízezer naprakész információt lehessen szerezni a hétköznapok kulturális életéről, kiemelkedő eseményeiről is.

A Kulturális GPS új kezdeményezésnek számít a ?virtuális múzeumok? rendszerének jövőbeli fejlesztésében is, mivel a korszerű digitális készülékek alkalmasak a szöveges és térbeli információkon túl képi, videó és számítógépes prezentációs anyagok, vagy akár közgyűjteményi tárlatok megjelenítésére is.

Az alakalmazásról Szőcs Géza külön interjút adott.



Az alkalmazás a jövő év elején megjelenő új Windows operációs rendszerrel ellátott Nokia okostelefonon is elérhető lesz.