A japánok láthatóvá teszik a rákos sejteket

2011-11-28 12:20:00 superadmin

hírkép

Egy bizonyos spray segítségével a jövőben könnyebben fel lehet ismerni a rákos sejteket, és maradéktalanul eltávolítani azokat a szervezetből.



A permet kijuttatását követően zöldesen világítani kezdenek az érintett sejtek, így a sebészek meg tudják állapítani, hogy a műtött területen maradt-e még rákos szövet vagy áttét.

A másodpereceken belül ható sprayt egerekbe ültetett rákos emberi petefészeksejteken tesztelték japán és amerikai kutatók, eredményeiket a Science Translational Medicine című folyóiratban tették közre a Die Welt internetes kiadásának (www.welt.de) ismertetése szerint. Az eddig használatos festési eljárások több óráig vagy akár napokig is eltarthatnak.

Yasutero Urano, a Tokiói Egyetem kutatója és kollégái egy gGlu-HMRG nevű festékanyagot állítottak elő, amelyet egy számos rákos sejttípusban aktív fehérje, az úgynevezett gamma-glutamil transzpeptidáz (GGT) aktivál. A kísérletekben tisztán látszott a fluoreszkáló rákos sejtek és az egészséges szövet közötti határ.

Korábban már kimutatták más festékanyagokkal, hogy a megjelölt daganatokat könnyebb eltávolítani. Az új módszer előnye, hogy egyszerű alkalmazni és gyors eredményt ad. A fluoreszcencia legalább egy órán át kitart. Egyetlen hátránya, hogy azokra a tumorokra korlátozódik, amelyekben magas a GGT aktivitás.