Csodás természeti jelenségek a halálkor

2011-12-23 07:24:00 szorenyi.p

hírkép

Különös hóvihar, a madarak meghajoltak, szokatlan rianás - ezeket jegyezték fel Észak-Koreában azután, hogy meghalt az ország kommunista diktátora, Kim Dzsongil. Az ilyesminek már hagyományai vannak, hiszen születésekor kettős szivárvány keletkezett. Legalábbis a központi híradások szerint.



A hatalmas rianás a Paektu-hegy egyik taván keletkezett. A hely Észak-Korea legészakibb részén, a kínai határ közelében található. A hegyet valóságos kultusz övezi az országban, mert a párttörténet szerint Kim Ir Szen, az észak-koreai kommunista rendszer alapítója, a szombaton meghalt vezető apja a japán megszállás idején gerillabázist hozott létre a hódítók elleni harcra a nehezen megközelíthető terepen.

Kim Dzsongil hivatalos életrajza azt tartalmazta, hogy 1942-ben ő maga is a Paektu-hegy térségében született - bár külföldi történészek azt állították, hogy valójában Szibériában, a Szovjetunió területén látta meg a napvilágot, amikor apjának el kellett menekülnie Koreából a japán megszállók elől.

A KCNA hírügynökség beszámolója szerint a hóvihar kedden reggel hirtelen elállt és a felkelő nap sugarai elárasztották a behavazott hegycsúcsot. Ebben a pillanatban "a hegyen megjelent Kim Dzsong Il kézjegye, és egészen délutánig látható maradt". Egy további részlet szerint a vezető halálának hétfői bejelentése után fél órán át fény világította meg a hegytetőt.