Úristen, túlettem magam!

2011-12-26 07:44:00 szorenyi.p

hírkép

Ami megtörtént az megtörtént. Karácsonykor az emberek késztetést éreznek a zabálás iránt. Ráadásul az ételeket sem gyomorbarát, sokkal inkább nyelvbarát módon készítik el. Azaz tök mindegy, hogy mennyi kalória van benne, csak finom legyen. Mit tehetünk, ha még harmadnap is túl sok az étel?



Néhány hasznos tanács arról, hogy miképpen kímélhető a gyomor. Mivel tudod enyhíteni beleid túlterheltségét. Mondanánk, de már valószínűleg késő, hogy a gyomor egészséges működésének egyik titka a rendszeresség. Éppen ezért az ünnepi lakomák idején is figyelj oda arra, hogy naponta közel ugyanabban az időpontban fogyaszd el például a reggelidet vagy az ebédedet! OK, megtörténtek a dolgok, nézzük mit lehet tenni.

Erős felfúvódás

Az édesköménytea ellazítja a beleket, megszünteti a puffadást. Hasonló a hatása az ánizsból és a köménymagból készült forró italnak is.

Ha még van otthon belőle, akkor a következő ételekből tényleg csak csipegess! Kelkáposzta és a hüvelyesek (bab, lencse, borsó), de hagymát is csak módjával fogyassz! A zöldségek is jobban emészthetők lesznek, ha a főzésükkor 1 liter vízhez 1 kis szódabikarbónát adsz.

Székrekedés

Éjszakára áztass be aszalt gyümölcsöt (pl. szilvát) némi vízbe, és másnap reggel, éhgyomorra fogyaszd el! Egy kicsit fura lesz, mert beleid mozgásba lendülnek. Jól bevált szer a bolhamag útifű is. Mindennap oldj fel 1-3 kávés kanálnyi porított készítményt vízben vagy gyümölcslében, és idd meg!

Naponta igyál meg legalább 2 liter vizet, valamint fogyassz magas rosttartalmú ételeket. Ne feledkezz meg a mozgásról sem, ez szintén hozzájárul a bélrendszer ideális működéséhez.

Gyomorégés

Vegyél be savlekötő készítményt, ám ez csak 1-2 alkalommal lehetséges. Utána irány az orvos, mert komolyabb lehet a baj!

Amúgy egyél minél több zöldséget és gyümölcsöt, a narancsot, a savanyú uborkát és az almát viszont kerüld! Alvásnál használj még egy kispárnát, vagy emeld meg az ágy fejrészét, hogy enyhítsd a kellemetlen tüneteket.

Ami hülyeség

A pálinka egyáltalán nem közömbösíti a zsíros ételt. Bár a savtermelés beindul, de az alkohol irritálja a belső nyálkahártyát és a gyomrod nem az emésztéssel, hanem ezzel lesz elfoglalva.

Hasonló hiedelem, hogy tejet kell inni a gyomorégésre. Na ez is butaság. Szénsavmenetes ásványvíz használ.

Hasmenés

Az biztos, hogy naponta kell legyen székletünk, de az sem gond, ha többször megyünk wc-re. Különbözőek vagyunk. A szokatlan sűrűség utalhat arra, hogy túlettük magunkat. Ennek egy ellenszere van, kevesebbet kell enni, de azt rendszeresen.