Jönnek az elektromos töltőállomások

2012-01-09 15:46:00 szorenyi.p

hírkép

Hat új közterületi, elektromos autókat töltő berendezést adták át Budapesten. A helyszíneket a BKK ingyen biztosította. Ezentúl a Szent István Bazilikánál, Oktogonnál, Clark Ádám térnél, Istenhegyi úton, Fő utcánál, Margitszigetnél is lehet majd elektromos áramot tankolni.



Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója beszédében megemlítette, hogy támogatják az elektromos autózást, mert nagyon fontos, hogy a közlekedés okozta szennyezést mérsékelni tudják a fővárosban. Kitért arra is, hogy a főváros nyitott az elektromos autóbuszokra is, azonban hangsúlyozta: az ipar még nem képes még nagy sorozatban gyártani ilyen járműveket.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára az átadás alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormánynak megvan a ?zöld elkötelezettsége?, azonban arra nincs elegendő forrása, hogy a flottáját elektromos autókra cserélje.

Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ elnöke elmondta, egy autó 100-150 kilométert megy egy töltéssel, s az akkumulátora három-négy óra alatt tölthető fel. A nyugat-európai tapasztalatokról szólva elmondta, az elektromos autók ott használhatják a buszsávot, s több országban állami támogatást is adnak e-autó vásárlásához.

A kutak felállítását az E-Mobility Network csoport tagjai, azaz az ELMŰ-ÉMÁSZ, az ABB, az Észak-Budai Zrt., a Geometria, a Kábel Team, a Magyar Autóklub és a Tonic támogatták. Egy töltőoszlop felállítása mintegy ötezer euróba, mintegy másfél millió forintba kerül, amelynek kiépítését a partnerek részben vagy teljes egészében finanszírozták. A kútoszlopok használata, tehát az autók töltése ingyenes.



Az országban jelenleg körülbelül 20 elektromos kútoszlop van, ebből Budapesten7 oszlopnál töltődhetnek fel az elektromos autók.