Megöltek két magyar turistát Afrikában

2012-01-18 10:43:00 szorenyi.p

hírkép

5 turistát megöltek Etiópiban fegyveresek. Egy csoportra támadtak rá. A hivatalos magyarázat szerint eritreai terroristák az elkövetők. Orbán Viktor kormányfő utasította a Terrorelhárítási Központot, hogy nyomozzon az ügyben.



Az áldozatok német, belga, olasz, magyar és ausztrál állampolgárok. A csoport további két tagja megsebesült a támadás során, egy ember sértetlen maradt, mert el tudott menekülni - álla hivatalos tájékoztatásban.  A szóvivő szerint a turisták elleni támadást, amely Etiópia északkeleti részén történt, az eritreai kormány által kiképzett banditák hajtották végre.

Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke az Indexnek megerősítette, hogy valóban két magyar áldozata a támadásnak,még nem egyértelmű, hogy kikről van szó. Egyes források szerint szegedi tanárok az áldozatok Tóth azt mondta, hogy a támadás az eritreai határ közelében történt, ami háborús övezetnek számít, így egyelőre nem világos, hogy mit csinált arra a turistacsoport.

A miniszterelnök utasítására a Terrorelhárítási Központ és a Külügyminisztérium, együttműködve külföldi partnereivel, további információk beszerzésén dolgozik az etiópiai merénylet ügyében - közölte a kormányfő szóvivője szerdai közleményében. A közlemény szerint a TEK és a Külügyminisztérium feladata, "hogy az eset összes körülményére fény derüljön, beleértve azt is, vannak-e további magyar érintettjei a terrortámadásnak".

Etiópiában nincsen hivatalos magyar képviselet, a Külügyminisztérium szerint az ügyben a kenyai nagykövet vette fel a kapcsolatot az etióp hatóságokkal, illetve az Etiópiában található európai nagykövetségekkel.

Eritrea 1993-ban kiáltotta ki függetlenségét, déli szomszédjával véres háborút vívott 1998 és 2000 között.