Műjégpálya - felbontott szerződés

2012-01-27 12:04:00 szorenyi.p

hírkép

Azonnali hatállyal felmondta az építési szerződést a főváros a Városligeti Műjégpálya ügyében. Az önkormányzat közleménye szerint  a felmondásban rögzítették, hogy a főváros felhívásai ellenére a vállalkozó, a Hérosz Építőipari Zrt. nem teljesített szerződésszerűen.



A közleményben a városvezetés azt írja: az építési szerződésben foglalt feladatok hiba és hiánymentes elvégzését, azaz a szerződés tárgyát képező feladat, mint osztatlan szolgáltatás teljesítését - a vállalkozó felelősségi körében felmerült okból - meghiúsultnak tekintjük.

A főváros által kiadott zöld és fehér könyvben a műjégpályával kapcsolatban azt írták, az előző városvezetés a rekonstrukció tervezése során figyelmen kívül hagyta az épület műemléki jellegét és az ebből adódó szakhatósági követelményeket, ami több esetben többlet- és pótmunka igénnyel járt a kivitelezés során. A szükséges pótmunkák és az elmaradó munkák költségeinek különbsége 110 millió forintra becsült.

A Hérosz Zrt. tavaly ősszel csődvédelmet kért nehéz helyzetére hivatkozva, azért is többször csúszott az átadási határidő.

A Városligeti Műjégpálya legutóbb a 2008-2009-es téli szezonban üzemelt. Felújítása 4,7 milliárd forintba került, amelynek kétharmada uniós támogatás. Az eredeti átadás tavaly augusztus 31-én lett volna, ez azonban a műemlék-felügyelet pótlólag elrendelt munkálatai miatt kitolódott. A jégpályát tavaly december 13-án két hétre ideiglenesen megnyitották, január 6. és 8. között pedig itt tartották a gyorskorcsolya Európa-bajnokságot.