Csökkent a pozsonyi repülőtér forgalma

2012-01-30 13:27:00 j.protic

hírkép

A Milan Rastislav Štefánik nevét viselő pozsonyi repülőtéren tavaly 1,58 millió utast jegyeztek fel, ami éves viszonylatban 5 % -os csökkenésnek számít, és abszolút számokban kifejezve azt jelenti, hogy az utasok száma több mint 80 ezerrel csökkent.



A rendszeres járatoknál az utasforgalom csökkenése 9 %-os volt, a charter- forgalom viszont 7 %-al növekedett és 16 százalékkal emelkedett a teherforgalom is. A legtöbb utast, 251 ezret, júliusban kezelték ? hangzott el a pozsonyi reptér évértékelő sajtótájékoztatóján.

Pozsonyból jelenleg hét légitársaság indít rendszeres járatokat a világ 32 városába (a legfontosabbak London, Miláno és Dublin). Londonba a két reptérre (Luton és Stanstead) csaknem 320 ezren repültek a szlovák fővárosból.

A vezető légitársaság az ír Ryanair, amely egymaga adja a légikötő forgalmának egyharmadát. A legtöbb charterjáratot a turistaidényben a cseh Travel Service biztosította, amely 316 ezer utast szállított 2011-ben, csaknem 12 ezerrel többet, mint egy évvel korábban.. A pozsonyi repülőtéren jelenleg nagyszabású felújítás zajlik, a tervek szerint még az idei nyári főidény előtt, feltehetően júniusban elkészül az új, korszerű utasterminál és ezzel együtt javulhat a szolgáltatások színvonala is.

A szlovák kormány jelenleg azt tervezi, hogy az 1946-ban létrehozott repülőteret 30 évre bérbe adja magánbefektetőnek. Korábban szó volt a repülőtér magánosításáról is, ám ehhez hiányzott a kellő politikai akarat.