Az USA gyarmatosítaná a Holdat

2012-02-05 09:46:00 szorenyi.p

hírkép

A Világszám ritkán foglalkozik politikával, de ha a politikusok valami nagyon meglepőt mondanak, akkor hajrá. Ezúttal az amerikai elnökválasztási kampány hozott meglepetést. Az egyik jelölt egyszerűen az USA 51. tagállamává tenné a Holdat.



Newt Gingrich volt házelnök a kampány során már többször is hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak állandó holdbázist kellene építenie, amely idővel egy tízezer fős kolóniává duzzadhatna, és az USA 51. államává válhatna.

A felvetésről kialakult vitában Gingrich szakmailag felkészültebbnek mutatkozott riválisánál, Romney-nál: a jelek szerint tisztában van vele, hogy milyen feltételek szükségesek egy állandó holdbázis építéséhez. Romney - aki úgy tűnik, az akadémikusokkal, az ipar és a hadsereg prominenseivel is tárgyalt, csak a NASA-val nem - szerint a projekt költsége több százmilliárd dollárra rúgna. Gingrich szerint ezzel szemben a kolónia 2020-ra felépülhetne, és a beruházás nagyságrendekkel kevesebbe kerülne, mivel a jelenleg is rendszerben álló Atlas-V rakéták alkalmasak lennének a holdutazásra - számol be az amerikai elnökválasztási kampányról az Index.



Jelenleg nemzetközi egyezmények tiltják a Hold területi felosztását az országok között.