A Parlamentet érdekli a Malév

2012-02-07 13:54:00 szorenyi.p

hírkép

Malév menetrendszerinti járatainak leállásával kapcsolatos fogyasztóvédelmi kérdések rendezéséről tájékozódik a törvényhozás tavaszi ülésszakának első napján, jövő hétfőn tartandó ülésén az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága.



A parlamenti honlapon szereplő bizottsági meghívó szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Malév, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Európai Fogyasztói Központ Magyarország, a Magyar Utazásszervezők Szövetsége, a Magyar Bankszövetség, valamint fogyasztóvédő civil szervezetek képviselőit hallgatják meg az ülésen.

"Amikor péntek reggel hat órakor leállt a Malév, még több mint 750 ezer utas rendelkezett érvényes foglalással. A cégvezetés korábban azt ígérte, senki nem járhat rosszul egy esetleges csőd miatt. Most mégis káosz van" - indokolta keddi közleményében a testületi ülés összehívását Simon Gábor (MSZP), a bizottság elnöke. A közlekedésért felelős uniós biztos szóvivője a napokban világossá tette, hogy a kártérítés jogi úton történő érvényesítésére - különösen az interneten vásárolt jegyek esetében - a gyakorlatban jelenleg nincs garancia - tette hozzá.

A bizottság elnöke szerint számos utasigény sem a napokban kiadott kormányrendelet, sem pedig a hazai és uniós jogszabályok alapján nincs egyértelműen rendezve, ezért ha kell, akár jogszabály-módosításokkal is, de minél előbb meg kell oldani a kialakult helyzetet