2 millió dolláros fájdalomdíj

2012-02-09 16:03:00 szorenyi.p

hírkép

Fejenként több mint kétmillió dollár kártérítést kér a túlélők számára a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia utasait képviselő amerikai ügyvéd. Eddig az óceánjáró 70 túlélő utasa és rokonaikat elveszítő családtagok fordultak ifjabb John Arthur Eaves ügyvédi irodájához.



Amerikai, német, orosz és szerb állampolgárok megbízásából indít pert az Egyesült Államok illetékes bíróságán a Costa Crociere hajótársaság tulajdonosával, az amerikai Carnival hajótársasággal szemben. "Az Egyesült Államokban 3-4 évig is elhúzódó csoportos jogi kereset helyett egyéni pereket indítunk, mivel ezek előnyösebb eredménnyel, 1-2 év alatt lezárulhatnak" - mondta Eagles az olaszországi külföldi tudósítóknak tartott sajtótájékoztatón.

A kártérítés összegét fejenként több mint kétmillió dollárban határozta meg, hangsúlyozva, hogy minden utas esete más. "Nem lehet egyenlőségjelet vonni a hajószerencsétlenségben rokonukat elveszítők és azok között, akik poggyászukat veszítették, de túlélték a tragédiát. A túlélők által elszenvedett megrázkódtatás súlya ugyanakkor felbecsülhetetlen, a sziklának való ütközés után órákon át küzdöttek az életben maradásért a hajó legénységének segítsége nélkül" - mondta Eaves.

Az amerikai ügyvéd képviselte az olasz Cermis hegycsúcsán 1998-ban történt tragédia áldozatait, amikor egy amerikai vadászgép elvágta a sífelvonó kötelét, húsz személy halálát okozva.