Párkány - már hivatalosan is

2012-03-02 12:24:00 j.protic

hírkép

Úgy tűnik, Dél-Szlovákiában lassan rendeződik a helységnévtábla-vita. A főleg magyarok lakta, szlovák történelmi személyiségekről elnevezett települések magyar elnevezéseinek feltüntetése fokozatosan kezd megvalósulni.



Érsek Árpád közlekedésügyi államtitkár felhívására a Szlovák Útkezelő Vállalat március elsején elkezdte a kétnyelvű helységnévtáblák törvényes kihelyezését, majd fokozatosan más településeken is megjelentek a kétnyelvű táblák...

A tavaly elfogadott törvény értelmében az illetékesek legkésőbb 2012. július 1-ig kötelesek elhelyezni a kétnyelvű helységnévtáblákat. Mivel sokáig nem történt semmi, több településen pártaktivisták és civilek önként kezdték elhelyezni a magyar táblákat, ami vitát váltott a két szlovákiai magyar párt között.

Az MKP korábban Párkányban, Ógyallán, Taksonyban és Pereden is magyar helységnévtáblákat helyezett el. Bugár Béla pártja a Most-Híd kampányfogásnak minősítette a lépést, mire Berényiék azt válaszolták, a dél-szlovákiai munkamegosztás úgy néz ki, hogy Bugár Béláék tárgyalgatnak, az MKP pedig megold.

Érsek Árpád először ez év januárjában tárgyalt a Szlovák Útkezelő Vállalat vezérigazgatójával a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezésével kapcsolatban, majd február 16-án levélben ismételten felszólította az illetékes vállalatot a táblák mielőbbi elhelyezésére.-

-Nem tartom korrekt lépésnek, hogy politikai pártok kampány céljából önkényesen magyar nyelvű helységnévtáblákat helyeznek ki, ezért kértem az útkezelő vállalatot a kétnyelvű helységnévtáblák mielőbbi elhelyezésére - nyilatkozta az ügy kapcsán az államtitkár.

A magyar helységnévtáblák hiányára a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom több ízben is felhívta a figyelmet.