Nagymamák és botrány az Eurovízión

2012-03-09 11:24:00 szorenyi.p

hírkép

Áll a bál a Bakuban megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztivál körül. Az orosz válogatót egy Buranovói nagymamák névre keresztelt udmurt együttes nyerte meg, míg Örményország politikai sértettség miatt nem akar részt venni az azerbajdzsáni versenyen.



Meglepetést okozott az orosz győztes, hiszen a Buranovói nagymamák, vagyis a Buranovskiye Babushki énekesei tényleg nagymamák - zenekaruk mintegy negyven éves fennállásra tekint vissza, és büszkén vállalják származásukat, hiszen Party For Everybody című dalukat udmurt nyelven éneklik, leszámítva a refrént, ami angol.

Kevésbé vicces az örmény versenyzők helyzete, hiszen az örmény állami televízió Ilham Alijev azeri elnök március 1-én elhangzott, örményellenesnek ítélt beszédére hivatkozva úgy döntött, idén nem indulnak a megmérettetésen, bár gratulálnak minden versenyzőnek, aki az előválogatókon sikereket ért el. Jan Ola Sand, a verseny igazgatója csalódását fejezte ki a döntés után.

Mint ismeretes, az Eurovízió válogatója idehaza sem ment simán, hiszen számos versenyzőről utólag derült ki, hogy nem is nevezhettek volna a válogatóra - a Gallusz Niki által előadott dalról például kiderült, hogy valójában nem is ő énekelte azt fel.

(Tóth Ákos)