Rubik-kocka hotel lehetne az ország jelképe

2014-04-25 12:59:00 szorenyi.p

hírkép

A világ talán egyik legismertebb magyar találmánya a Rubik-kocka, mely idén ünnepli feltalálásának 40. évfordulóját, ebből az alkalomból világjáró tárlat és tudományos fesztivál is köszönti a bűvös kockát, a magyar kreativitás egyik világszerte ismert szimbólumát. Hogy mi-mindenre adhat ihletet a Rubik-kocka, arra rengeteg példa van, az egyik legkülönlegesebb elképzelést Kiss Róbert Richard írta le néhány éve A világ legszebb szállodái c. könyv 3. kötetében.



A szerző felismerte, hogy a Rubik-kocka nem csupán egy kiváló játék, hanem formája forradalmasíthatja az építészetet és a vendéglátást is. A könyvben 33 + 1 szálloda található. A plusz 1 volna a Rubik-kocka, vagy más néven Bűvös Kocka Hotel. A szerző így írja le a különleges szállodát:

Elképzelt hotelem Magyarország közepén fekszik. Ezzel együtt Európa közepén is, és persze a világ közepén. A célcsoport az úgynevezett A, B státuszú turista, vagyis a gazdagok. Ők utaznak a legtöbbet, ők költik a legtöbbet, és ha kevesebben jönnek a vártnál, még nyugodtan hirdethetünk izgalmas akciókat. A Közép-Európában divatos erős három-gyenge négy csillagos hotelek jövőjében nem hiszek, legalább is ami a további fejlődést, profitgyártást illeti.

A szálloda formája meghatározó. Extrém hotelem alakja a bűvös kockára hasonlít, mert az tipikus és egyedi. Ráadásul köthető az országhoz, amelyet, lássuk be, elég kevesen ismernek a világban. Az építészeti formán nem szabad spórolni, az határozza meg a későbbi forgalmat.

A szobák száma ötszáz feletti kell, hogy legyen, hogy a szórakoztatóközpont, a bevásárlóközpont, a kaszinókomplexum, a kiszolgálólétesítmények üzemeltetését optimálisan meg tudjuk oldani. A szobák nagyságát illetően 40 négyzetméter az ideális, ez a 30-35 négyzetméteres hagyományos ötcsillagos alapszobáknál nagyobb, de felesleges a 44-48 négyzetméteres mintát követni. A lakosztályok esetében legalább nyolc különbözőt fel kell kínálni a vendégnek, igénytől és pénztárcától függően fog választani. Az elnöki lakosztályok 500 négyzetméteresek, a királyi lakosztály 600 négyzetméteres, önálló étkezővel, külön lifttel, komornyikszolgálattal.

A berendezéseket illetően nem kellenek extrém ötletek. Az elit turisták még mindig a klasszikus aranyozott díszítéseket, a kék-arany-fehér színvonulatokat kedvelik, no meg a kényelmes foteleket, a plazmatévét. Hogy ez miként illeszkedik a formabontó külső dizájnhoz? Könnyű, fényekkel teli átmenettel, a folyosókból a szobák felé tartva.

Mivel alapesetben a puszta közepén vagyunk, meg kell teremteni a szórakozási lehetőségeket. A legfontosabb a kaszinó, és egy 18 lyukú golfpálya a hotel mellett. Ezen kívül a wellnessközpont, meleg vizes, trópusi hangulatú medencékkel, jacuzzikkal. Egy tudós barátom azt mondta, hogy Magyarországon bárhol lefúrnak 1000 méter mélyre, szinte biztos, hogy termálvíz tör fel, nos, ez jól jöhet. A medencék vízszintje 1,25 cm legyen. Kellenek még vízilabdakapuk és háló, a vízi röplabdához. A gyermekeknek két külön medence kell, a szélén ülőkékkel. A legmelegebb medencénél szintén kellenek ülőkék. A három masszázsközpontban thai, svéd, indiai masszást, kínai kezeléseket, és legalább harminc különböző kozmetikai kezelést kipróbálhatnak a vendégek. A nyári szezon idejére lehet egy nagy külső medence is, körben nyugágyakkal.

A szálloda egyediségét fokozza, hogy egy tipikus hun falu mellett fekszik. A skanzenben a férfiak lovon járnak, és gyakorolják a nyíllövészetet. A turisták óránként láthatnak hihetetlenül látványos harci bemutatókat. Minden nap hattól hun est szórakoztatja az idelátogatókat. A hungaléria tárlatán gyönyörű aranyszínű eszközöket lehet megtekinteni, amelyeket hazai művészek készítettek, akiket arra kértünk, formálják meg azokat a tárgyakat, amelyek szerintük akár Attila, hun király kedvelt eszközei is lehettek volna, ha akkor meg tudták volna csinálni ezeket. Ezt persze őszintén ki kell írni a bejáratnál, két nyelven, nehogy valaki azt higgye, hogy ezek Attila kincsei.

Gondoljunk csak bele: mennyire népszerű az a tárlat, amely alkotói Leonardo da Vinci tervei alapján készítettek el kukkolót, lovat, mérőműszert. Mennyire sikeres a piramisok, az Eiffel-torony leutánzása. Milyen sokan látogatnak Veronába, hogy megnézzék Júlia erkélyét (vicces, ugye). Dél-Afrika egyik legfelkapottabb látványossága Shakaland, a zulu falu, amelyet egy tévésorozat nyomán építettek meg. Hawaii szigetén megtapsoljuk a polinéz táncosokat, akik a műsoruk után felveszik a farmerjüket és beülnek a légkondis Fordba. Ausztráliában az őslakók bemázolt arccal zenélnek Sydney-ben, a kikötőben, hogy utána a Mekiben falatozhassanak. Vajon úgy érezzük, hogy becsaptak minket? Nem. Hazudni nem szabad, de erről nincs is szó. Ám tudomásul kell venni, hogy az embereknek már kevés az, hogy törött korsókat és cserépdarabokat nézegessenek egy üvegvitrinben. Érdekesség, legenda, látvány-ez a jelszó.