A hotel után múzeum

2012-04-01 06:38:00 szorenyi.p

hírkép

Kiss Róbert Richard már évekkel ezelőtt felismerte, hogy a Rubik-kocka nem csupán egy kiváló játék, hanem formája forradalmasíthatja az építészetet és a vendéglátást. A Világ legszebb szállodái 3. kötetében részletesen leírta Bűvös kocka hotelt. Most kormányszinten egy múzeum ötlete is felmerült.



Nehéz nem arra gondolni, hogy a tervezett Rubik-kocka formájú múzeum kitalálói ne merítettek volna Kiss Róbert Richard alapgondolatából. A Világ legszebb szállodái 3. kötetében több oldalon is szerepel a Bűvös Kocka Hotel. Pontos építészeti és üzleti leírást adva az olvasónak. A most bejelentett múzeum formavilága kísértetiesen hajaz a pár éve megjelent hoteltervekre. Semmi baj, sőt a Világszám örül annak, ha lesz ilyen kulturális intézmény.

A tervek szerint a megvalósítás kezdeti szakasza 2013-ban kezdődik meg, akkor a kormány nemzetközi építészeti pályázatot ír ki, melynek zsűrijében Rubik Ernő is helyet kap. A beruházás ezután 2014 és 2017 között teljesülhet ki. A tervekben jelenleg egy 10-20 ezer négyzetméteres kulturális központ szerepel, amit nemzetközi vándorkiállítás támogatna meg.

Lehetőség szerint a kormány uniós pénzekből fedezné a pályázatot, azonban nyilatkozatuk szerint akár saját pénzből is kifizetnék a múzeum építési költségeit, hiszen később a beruházás komoly gazdasági hasznot hozhat az országnak. Rubik, a Kossuth-díjas építészmérnök és feltaláló reményét fejezte ki, hogy nemcsak a 2014-es alapkőletételnél, hanem három év múlva, a kész épület átadásánál is jelen lehet.

Radnai Péter, a program kreatív főtanácsadója 2009-ben civilként álmodta meg a magyar szellemiségnek emléket állító múzeumot, majd 2011 végén megszületett a kormányzati szándék is. A tervezet a napokban lépett új fokozatba, amikor a Rubik-kocka feltalálója és Orbán Viktor miniszterelnök együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá.

 



A tervről a miniszterelnök és Rubik Ernő feltaláló is szándéknyilatkozatot írt alá.