Robert Fico merész tervei

2012-04-03 11:58:00 j.protic

hírkép

Robert Fico leendő szlovák kormányfő hivatalbalépése előtt újabb meglepő nyilatkozatot tett. Szerinte el kell gondolkodni azon, mennyire hatékony módszer, ha börtön fenyegeti a marihuána-fogyasztókat. Nem kizárt, hogy az új kormány módosít a törvényeken, s a fűszívás a jövőben szabálysértésnek minősül majd.



Fico szerint saját használatra tartott, kis mennyiségű marihuána miatt nem kellene börtönbe zárni az embereket.

Ha a marihuánát szívókat, a bong és a füves süti kedvelőit nagyon szigorú büntetések fenyegetik, akkor legitim kérdésként merül fel, hogy hatékony-e ilyen szankciókkal fenyegetni, miközben a marihuána használatának elterjedése széles körű - írta Fico nemrégi blogbejegyzésében. Megemlítette, ma Szlovákiában már sztárok is nyilvánosan felvállalták, hogy füvet szívnak.

Úgy vélte, Szlovákiában jelenleg több bűncselekmény esetében is feleslegesen küldik rács mögé az embereket, s fontolóra kell venni a dekriminalizációt, a szankciók enyhítését. Szerinte szakmai egyeztetések során a marihuána kérdésére is választ kell találni. Ha kiderül, hogy gyakorlatilag nincs értelme, s hatástalan büntetni a marihuána-fogyasztókat a büntetőtörvénykönyv alapján, akkor el kell gondolkodni, hogy a jövőben szabálysértés legyen-e a fogyasztás, illetőleg a megelőzés más formáit is meg kell vizsgálni - vélekedett a Smer elnöke. Fico ugyanakkor hangsúlyozta, a marihuána legalizálásával nem ért egyet.

Robert Kaliňák, a belügyminiszteri poszt várományosa is úgy gondolja, hogy kis mennyiségű fű birtoklásáért nem helyes börtönnel fenyegetni. Szerinte a konkrét megoldást a szakemberekkel egyeztetve kell megtalálni.

Kérdéses, milyen változások várhatók ezen a területen. A Sme c. napilap szerint a kis mennyiségű marihuána tartása továbbra is a büntetőtörvénykönyvben maradhat, ám a szankciókat enyhítenék, s nem börtönnel hanem főleg pénzbüntetéssel sújtanák a vétkeseket, a bűnügyi nyilvántartásba sem kerülnének bele, így későbbi elhelyezkedésüket nem rontaná az esetük.

A könnyű drogok fogyasztásáért járó büntetések mérséklését a szlovákiai pártok közül az SDKÚ is támogatja, a liberális Szabadság és Szolidaritás Pártja - programjukban is szerepel  - pedig csupán szabálysértésnek minősítené. A KDH határozottan elutasítja az enyhítést.

Martin Poliačik (SaS) parlamenti képviselő Fico blogbejegyzéséről azt mondta, a leendő kormányfő a szavakkal játszott, mivel nem mondta ki, hogy dekriminalizálást javasol, ám a tartalomból nyilvánvaló, hogy erről van szó.