Luxus lakónegyed épül Dunacsúnynál

2012-04-11 12:52:00 j.protic

hírkép

A bősi vízlépcső környékének védett területen,a szlovák főváros közelében, Dunacsúnynál az eredetileg kizárólag üdülési célokra tervezett komplexum helyett luxus lakónegyed is épül.



Erről a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap számolt be annak a szerződésnek a kiegészítésére hivatkozva, melyet néhány nappal az előrehozott választások előtt kötött az állami Vízgazdálkodási Vállalat a Danubia Invest beruházási vállalattal.

A vállalat még 2005-ben nyerte meg a kiírt pályázatot egy nemzetközi sport- és idegenforgalmi központ projektjével. A tervek szerint egy 540 férőhelyes hotelt építettek volna Dunacsúnban, ezenkívül egy vitorláshajó-kikötő, golfpálya és más sportlétesítmények is szerepelnek a tervezetben . A március 5-én aláírt szerződés-kiegészítés szerint azonban a terület beépítése sűrűbb, és más jellegű is lehet. A befektető új apartmanházakat húzhat fel több mint 600 apartmannal, valamint 30 villát is építhet.

A szerződés lehetővé teszi a befektetőnek, hogy az eredetileg egyenes partszakaszhoz feltöltéssel kis félszigeteket csatoljon.

A befektető főleg azon az új területen építi majd fel a lakóházakat, melyet feltöltéssel hoznak létre. Minden beépített négyzetméterért 5 cent bérleti díjat fizetnek az államnak. A vállalat tehát 99 évre, nem egész 5 euróért szerzi meg az építési terület négyzetméterét.

A Danubia Investnek az eredeti tervek szerint 218 ezer hektárért 147 ezer eurót kellett volna fizetnie évente. A bérleti díj a kiegészítés nyomán 152 ezer euróra nőtt 290 hektárra. A feltöltéssel összesen 49 hektáros új terület jön létre.

Az építkezési terveket bírálják a környezetvédők. -A projektet a vízimadarak legfontosabb közép-európai megállóján és téli szállásterületén akarják megvalósítani - figyelmeztet Jozef Rizdoň ismert szlovák természetvédő, aki szerint több madárfaj kihalását okozhatja a hatalmas építkezés.