Elszlovákosítás a magyar Szigetközben?

2012-05-19 05:34:00 szorenyi.p

hírkép

Szlovák nyelvtanfolyamot szerveznek a magyarországi Szigetközben. A helybéli szállodáknál ugyanis azt tapasztalják, hogy egyre több a szlovák vendégük és őket akarják minél jobban kiszolgálni.



A nyolcvan órás, alapvető nyelvismeretet kínáló kurzus egy pályázatcsomag egyik elemeként valósul meg, egy e-marketing oktatással összekötve. A Szigetköz Turizmusáért Egyesületnél arra számítanak, hogy a képzés révén legalább 20-30 szállodás, vendéglős tanulhatja meg a szomszédos ország nyelvének alapjait.

Horváth Balázs, a mosonmagyaróvári Tourinform-iroda vezetője elmondta: "Magyarország már nem a találkozások országa", azaz a kelet- és nyugatnémet rokonok közös nyaralásának a helye. Ugyanakkor - különösen magas euró-árfolyam - idején erősen megugrott a Szlovákiából érkező vendégek aránya, akárcsak a cseheké; mindkét nemzet tagjai elsősorban a fürdőturizmus iránt érdeklődnek.

Tapasztalataik szerint az irodájukhoz fordulók egyharmada magyarországi vendég, de hasonló arányt képviselnek a németek és szlovákok is.