Magyarosch botrány a hegymászók körül

2012-05-20 07:54:00 szorenyi.p

hírkép

Hazatért a Himalájából az a hegymászócsapat, amely elvesztette egyik tagját. Az expedíció, Erőss Zsolt szerint, a "lehető legrosszabbra sikerült". Közben a magyar mászók között hatalmas veszekedés tört ki, olyannyira, hogy az egyik tag nem is jött haza Erőssékkel.



Ferihegyen családtagjaik és barátaik várták Erőss Zsoltot, Kollár Lajost és Földes Andrást. Mécs László, akivel a többiek összevesztek, később érkezik haza.

Erőss Zsolt szerin az önmagában nem nagy kudarc, ha csúcsdöntésre a körülmények miatt nincs lehetőség, az igazi kudarc az az volt, hogy elveszítették Horváth Tibort. Társukat május 7-én jéglavina temette maga alá, pedig elvileg semmilyen problémának nem kellett volna származnia abból, hogy Horváth Tibor a 6800 méter magasan található III-as táborból elindul az alaptábor felé.

Keserű szájízzel jöttek haza, a tagok közt kialakult konfliktushelyzet is súlyos volt, de a végeredményt tekintve ez mellékes - mondta Erőss Zsolt.

Kollár Lajos, az expedíció másik tagja a konfliktusról azt mondta, ezeket az is okozhatta, hogy két, nehezen feldolgozható problémát éltek át, holott expedícióik általában sikeresek. Ebben a helyzetben velük volt egy újságíró, aki "túllőtt a célon", de arról nincs szó, hogy cserben hagyták volna egymást. Hozzátette: meg fogják beszélni a történteket.

A magyar hegymászókkal tartott az Annapurnára Földes András, a himalaja.blog.hu szerzője is, akinek nagy port kavart egyik bejegyzése, amelyet idézve több médium is arról cikkezett, hogy társai cserbenhagyták Erőss Zsoltot. Erőss Zsolt erre úgy reagált, hogy "a cikkek tartalmától expedíciós társaimmal együtt elhatárolódunk, és méltatlannak tartjuk".



A magyar Annapurna-expedíció - Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor - március 28-án indult el Budapestről.