Jegyüzérkedhetett az ukrán sportvezető

2012-05-23 14:58:00 szorenyi.p

hírkép

A BBC munkatársai rajtakapták az ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság főtitkárát, amint jegyeket próbált készpénzre váltani Londonban. A sportvezető magyarázkodik.



A rendelkezésre álló adatok szerint Vlagyimir Gerascsenko pár ezer fontért kínált fel mintegy száz jegyet a 2012-es londoni olimpiai játékok különböző rendezvényeire. Az ukrán NOB főtitkára egy londoni szállóban ajánlotta fel a belépőket egy újságírónak, aki jegyüzérnek adta ki magát. Gerascsenko utólag letagadta a történteket – állítja a BBC.

A hírről értesülve Szergej Bubka, az ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke – egykori világ- és olimpiai bajnok rúdugró – azonnal hazatért Kijevbe, ahol intézkedett Vlagyimir Gerascsenko ideiglenes felfüggesztéséről, és egy vizsgálóbizottságot bízott meg a főtitkár ügyeinek kivizsgálására, akár több évre visszamenőleg. A jegyüzérséggel vádolt sportdiplomata 1997 óta töltötte be az ukrán NOB főtitkári posztját.

Az Londoni Olimpiai Játékokról szóló brit törvény értelmében bűncselekménynek minősül, ha valaki az olimpiai játékokra szóló belépőkkel üzérkedik. Az elkövetőkre 20 ezer fontig terjedő pénzbírság szabható ki.

(Palkó István)