Pálmafák a Tátrában

2012-05-30 12:50:00 j.protic

hírkép

Már megérkeztek a Tátra vidékére azok a pálmafák ás és trópusi növények, amelyek ezen a vidéken nem őshonosak, de kétségkívül nagyon mutatósak, többek között: kínai pálma, banánfa, kókuszpálma és aranygyümölcspálma. Az egyik liptói üdülőközpontban, a Tatralandiában úgy gondolják, ez az, ami majd az eddiginél is több turistát vonz Közép-Európa egyik legnagyobb akvaparkjába.



Amint arról a Pluska.sk hírportál beszámolt, rövidesen trópusi paradicsom létesül a Tatralandiában 10 méteres pálmafákkal. A kényes növényeket Hollandiából klimatizált jármű szállította a szlovák magashegyekbe, ahol darukkal emelték át őket majdani helyükre, a Tropical Paradise területére. A fákat méretük miatt előbb szakszerűen el kell a talajban ültetni, s csak ezt követően épülhet fel körülöttük a Tropical Paradise épülete. Jozef Čajka, a liptói trópusi paradicsom kivitelezője a pluska.sk-nak azt mondta, szerinte a banánfákon gyümölcs is teremhet, mert koros példányokat vásároltak. Az egyik kínai pálma 16, a kókuszpálma 7, a banánfa pedig 2 éves.

A pálmafák Floridából és Spanyolországból származnak, de egy ideig Hollandiában nevelték őket, hogy hozzászokjanak az itteni klímához. A 10 darab méretes fára kupola borul majd, amit egy olyan áttetsző fóliával fednek be, ami nem torzítja a kilátást a festői hegyekre, és a napozást is lehetővé teszi. A park egy része már nyáron a turisták rendlkezésére áll majd, de az egész fedett övezet csak a következő téli idény kezdetére készül majd el.

A kagyló formájú csarnok karibi hangulatot varázsolhat a tájba télen is. Kint tombolhat a hóvihar, de bent, a Tropical Paradise területén 30 Celsius fokos átlaghőmérséklet lesz számtalan trópusi attrakcióval – ígérik a liptói trópusi paradicsom megálmodói.