Már csak a Balatonban bízik a magyar

2012-06-13 08:36:00 szorenyi.p

hírkép

A külföldi nyaralások után a belföldi is csökkenésnek indult. Bár akik elindulnak annyit költenek, mint tavaly, átlag 177 ezer forintot. A fő célpont a Balaton, ide ugyanis lényegében megspórolható az útiköltség.



177 ezer forintot költ idén nyaralásra egy átlagos magyar család - derül ki a Magyar Turizmus Zrt. nemrég publikált, a magyar lakosság 2012-es főszezonbeli (azaz a májustól szeptemberig terjedő időszakban) utazási terveit vizsgáló kutatásából. A megkérdezett háztartások harmadában (közel 35%) terveznek utazást idén nyáron, míg tavaly ilyenkor még a családok 54 százaléka tervezett nyári üdülést.  Közülük 62 százalék csak Magyarországon pihen majd.

Azok, akik nem terveznek utazást, többségükben (61%) anyagi okokra hivatkoztak. Ezt az indoklást az egészségügyi ok, az életkor, a munkahelyi kötelezettség, a családi ok és az időhiány követte.

Idén tízből négy család a Balatont választja, 8% látogat el az Észak-Alföld régióba, közel 8% pedig az Észak-Magyarország turisztikai régiót keresi majd fel. A belföldi utazás átlagos hossza a tervek szerint 5 éjszaka lesz - a 2011-es eredményekhez képest nőtt a tervezett utazások hossza. A belföldön utazni szándékozók a leghosszabb időt (7,51 éjszakát) a Balatonnál szeretnék eltölteni. (Ez jelentősen hosszabb idő, mint amit 2010-ben terveztek: akkor 5,24 éjszaka volt az átlag.)