Ezért nem kéri Schmitt Pál az állami lakást

2012-06-19 06:19:00 szorenyi.p

hírkép

Schmitt Pál nem veszi igénybe a számára törvényben biztosított állami lakást. A lemondott köztársasági elnök közleményében ezt az ország mostani gazdasági helyzetével indokolta, egyben megköszönte a kormánynak a lehetőséget, hogy a hatályos törvények értelmében állami ingatlant biztosítottak volna lakhatásához.



A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény értelmében a korábbi államfőket kérelmükre megfelelő lakáshasználati jog illeti meg, a lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja.

A jogszabály alapján a volt köztársasági elnököket havonta a mindenkori elnöki tiszteletdíj – jelenleg másfélmillió forintos – összegének megfelelő juttatás, gépkocsihasználat és sofőr, kéttagú titkárság, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás is megilleti.

Májusban Schmitt Pál még bizonytalan volt ebben a kérdésben, Az egyik kereskedelmi televíziónak kitérő választ adott.

Schmitt Pál plágiumbotránya után április 2-án mondott le tisztségéről, miután a Semmelweis Egyetem megfosztotta doktori címétől, az Országgyűlés pedig május 2-án Áder Jánost választotta köztársasági elnökké.