Te használod az Év szavait?

2012-06-19 20:45:00 szorenyi.p

hírkép

Az alkotmány kifejezés lett az Év szava, az Év antiszava pedig a banki termék - ismertette a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége által felkért szakértő bizottság döntését a Magyar Nyelv Múzeuma.



A nyelvújító Kazinczy Ferenc mauzóleumának is helyet adó széphalmi intézmény közleménye szerint a szakértői bizottság németországi kezdeményezésre, felmérések alapján határozta meg 2011 legjellemzőbb magyar szavait, antiszavait, költői és ifjúsági szavait.

Az év szava: az alkotmány lett, ezt követte az okostelefon és a táblagép.

Az év antiszava, -szókapcsolata: banki termék, majd a dizájnerdrog és a dubajozik.

Az év költői szava: málnahabos fa (vérszilva), ezt a fűzfapoéta követi. "Sokáig nem tudtam, hogy mi a neve azoknak a gyönyörű, áprilisban rózsaszínűen virágzó fáknak. Egy ismerősöm "málnahabos" fának nevezi. Rácz János, a növénynevek kutatója szerint: egy cseresznyeszilva nemesített fajtája lehet.

Az év ifjúsági szava: fészel, majd hummer, megoszt. A fészel új keletkezésű szó, megjelenését 2011-ben dokumentálták. Az ige jelentése: valaki a Facebook közösségi oldalt - rendszerint hosszabb ideig, csupán szórakozásra, időtöltésre - használja.