Rossz üzlet fociklubba fektetni

2012-06-26 11:06:00 szorenyi.p

hírkép

A világ egyik legnagyobb labdarúgóklubjaként ismert Manchester United tőzsdei részvényeinek bevezetését tervezi az idén – írja elemzésében Sverrir Sverrisson, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője. Ennek apropóján gazdasági elemzést készítettek a fociklubbokról. A kép lesújtó.



A tőzsdén jegyzett labdarúgóklubok részvényeinek árfolyama néhány kivételtől eltekintve szörnyű teljesítményt mutatott. A Manchester United ritka kivételként eddig nyereségesen gazdálkodott (és még most is nyereséges). Korábban a csapat részvényei is részt vettek a nyilvános tőzsdei forgalomban egészen 2005-ig, amikor is a Glazer család hitel segítségével kivásárolta a csapatot. Most a család azt tervezi, hogy a részvények egy részét ismét nyilvános forgalomba bocsátja.

A legtöbb nyílt alapítású részvénytársaságtól eltérően a labdarúgókluboktól általában nem szoktak jelentős nyereséget várni. A nyilvános tőzsdei fogalomba bevezetett labdarúgó klubok részvényei jobbára leszerepeltek. A viszgált klubok átlagos éves megtérülése mínusz 10 százalék, a pozitív végletet a Manchester United képviseli 27,3 százalékkal, a negatív oldalon pedig a Watford áll mínusz 44,7 százalékkal. A tőzsdéről már kivezetett labdarúgóklubokat a jelenlegi feneketlen zsebű tulajdonos rendszerint alacsony áron, hosszú távú befektetésként vagy kedvtelésből szerezte meg.

A kérdés, hogy mi lehet a MU titka? Nos, az évek során a csapat nem kis sikerrel a saját nevelésű játékosokra épített, így nem kellett túl sok készpénzt kiadnia a játékosvásárlásra. Ezt az üzleti modellt azonban egyre nehezebb fenntartani a sport mai világában, mert a legfőbb vetélytársként fellépő klubok közül sok szinte végtelen forrásokból gazdálkodva épít sztárcsapatot, és a szurkolók évről-évre jelentős leigazolásokat követelnek.