10 cm hosszú féreg volt a nyugdíjas szemében

2012-07-10 07:30:00 j.protic

hírkép

Jozef Zmatek 72 éves szlovákiai nyugdíjast kisebb sokk érte a nyitrai kórházban. Szűnni nem akaró szempanasszal érkezett a készültségre. Mint kiderült, 10 cm hosszú féreg volt a szemében.



A legolvasottabb szlovákiai napilap, a Novy Cas beszámolója szerint orvos éppen nem volt a rendelőben, a nővér vetett egy pillantást a beteg szemére, s észrevette, hogy abban megmozdult valami. Azonnal eszébe jutott a napokban felröppent hír, mely szerint az indiai Bombayban 13 cm hosszú férget távolítottak el az orvosok egy 75 éves férfi szeméből. Különös egybeesés, hogy pár nap múlva Szlovákiában megismétlődött az eset.

A férfi a lapnak elmondta, hogy napig tartó, szűnni nem akaró fájdalmak miatt kereste fel a készültséget. Egy nővér fogadta, "belenézett a szemembe és döbbenten vette észre, hogy mozog benne valami". Döbbenet ült ki az ügyeletes orvosnő arcára is, miután szemügyre vette a mozgó valamit. A tízperces műtét igazolta, hogy a panaszt egy 10 cm hosszú vékony féreg okozta. „Az operáció után megkönnyebbültem, de senki nem tudta megmagyarázni, hogyan került a szemembe. A doktornő a műtét után azt mondta, hazamegy és megiszik két deci bort, mert ilyet még nem élt át az orvosi pályája során” – mesélte mosolyogva a nyugdíjas a napilapnak.

Jozef Zmateknak fogalma sincs, miként kerülhetett szemébe a féreg, vagy annak a lárvája. A laboratóriumi vizsgálatok után derül majd ki, hogy a Loa loa néven ismert szemféregről van-e szó, amely trópusi vidéken fordul elő. „Hiszen én sehol nem jártam. Hogyan kaphattam volna meg?” – hitetlenkedett a nyugdíjas.

Szakemberek szerint Szlovákiában nem fordul elő a szemféreg, és nem is nő meg 10 cm hosszúra. A felmelegedés hatására azonban változik az éghajlat és ez új megbetegedéseket idézhet elő. Szemféreggel elsősorban Afrika középső részén lehet találkozni. Ott körülbelül 13 millió embert kínoz. A féreg akár 5-12 évig is élhet az emberi szervezetben. A fertőzést súlyos kötőhártya-gyulladás és látászavarok kísérik. Általában jól látható a megtámadott szemben, de a fertőzés után néhány nappal eltűnhet, s megjelenhet a másik szemben, vagy bárhol a bőr alatt.