San Diegóban nem unatkozik a turista – I.rész

2012-07-10 16:14:00 j.protic

hírkép

A repülőgépen San Diego-ba érkező látogatót az első pillanatban két dolog lepi meg leginkább, mielőtt gépe a modern repülőtéren landol. Ritkán, kevés városban fordul elő, hogy a gép hatalmas katonai objektum fölött körözzön,leszálláskor - a levegőből - jól láthattuk az amerikai haditengerészet egyik legnagyobb támaszpontját, mely a hatalmas kikötő tőszomszédságában van.



Az sem mindennapi dolog, hogy a légikötő szinte a város központjában helyezkedik el.. Ez főleg akkor tűnt fel, amikor a város utcáait járva szinte néhány méterre a fejünk fölött ereszkedtek le a sűrűn egymás után leszálló gépek. San Diegoba való érkezés után gyorsan megérti az ember, hogy az amerikaiak miért tartják az Államok egyik legvonzóbb városának. Egy felmérés szerint arra a kérdésre, nyugdíjaséveiket hol töltenék el legszívesebben, a legtöbben azt válaszolták, hogy San Diegoban vagy Floridán. Elsősorban kellemes klímája, ragyogó természeti szépségei, a gyönyörű, több mint 1OO km hosszú, több száz méteres széles homokos oceánpart vonzza leginkább a letelepedőket és a látogatókat. Nem véletlenül töltötte itt élete utolsó évtizedeit Márai Sándor, a nagy magyar író is.

San Diego több mint 1,3 millió lakosával az Egyesült Államok 7. legnagyobb városa. Az elmúlt évtizedek során Kalifornia második legnagyobb városává fejlődőtt, csupán Los Angeles nagyobb, de megelőzi San Franciscot vagy San Jose-t is. Los Angelestől mintegy 18O km-re délre fekszik. Már az érkezéskor szembeötlő, hogy a városon erős mexikói hatás érezhető, a spanyol feliratok mindenütt természetesek. Az utcákon a spanyol szó csaknem olyan gyakori mint az angol. A mexikói határ a városközponttól alig 3O kilométerre van, rendszeres trolibuszjárattal lehet oda eljutni. A határ másik oldalán lévő Tijuana város az amerikaiak kedvelt kirándulóhelye, ám meglátogatásától elriasztott minket, hogy otttartózkodásunk idején több amerikai polgárt is meggyilkoltak a városban, ezért vendéglátóink tanácsára nem kockáztattunk.. Szigorították a határellenőrzést is, és senki sem tudta szavatolni, szlovák útlevelünkkel simán visszajutottunk-e volna az Egyesült Államokba. Talán majd legközelebb.