Beérett - Ezért finom a somogyi dinnye

2012-07-11 08:21:00 szorenyi.p

hírkép

A huszonhét-harminc fok az ideális az éréshez, no és persze némi csapadék. Ez kell a dinnyének. A mostani 3 hetes hőség egyáltalán nem kedvezett a hazai dinnyének. Somogyban azt tartják szerencsének, hogy a június elejei fagy nem tette tönkre a termést.



A sonline.hu munkatársa egy somogyi dinnyetermesztőt kérdezett a jó dinnye titkáról.  Horváth Kálmán mesélt neki erről. Az ilyen melegben naponta többször is szedik a görögöt, hiszen a reggel még nem megfelelően érett dinnye a hőségben délutánra már tökéletes lehet, sőt, a sárgadinnye akár órák alatt képes beérni.

Idehaza elsőként a méregzöld nosztalgiadinnye érik be, aztán a nyár során elnyújtva a többi. Horváthéknál Giant, Crimson sweet, Sanres, Barbara, Vasko, Napsugár került a földbe a nosztalgia mellé, persze utóbbi a legnépszerűbb, hiszen Magyarországon hosszú évtizedek óta ezt termesztették hagyományosan.

A gazdálkodó eloszlat egy tévhitet miszerint már lehet kapni hazai dinnyét, azok csak most érnek be. Amit eddig lehetett kapni az avalószínűleg külföldi. Mivel a minősége rosszabb, mint a magyaré – tette hozzá Horváth Kálmán –, sokan azt hiszik, rossz a hazai termés, de ez nem igaz.