Mennyit érnek az olasz múzeumok kincsei?

2012-07-11 14:39:00 j.protic

hírkép

Olaszországban még soha nem készült pontos nyilvántartás a múzeumokban őrzött műkincsekről, pedig a világ páratlan alkotásairól van szó – szerepel az olasz számvevőszék jelentésében.



"Nem tudjuk, mennyit érnek az olasz állami múzeumokban kiállított képek, szobrok, régészeti leletek. Az utóbbi harminc évben nem készült naprakész nyilvántartás és előtte sem volt pontos a regisztrálás" - nyilatkozta a sajtónak Salvatore Nottola, számvevőszéki bíró.

Hozzátette, a kiállítótermekben látható műkincsek egyébként is csak a "jéghegy csúcsai", az olasz múzeumok raktáraiban ugyanis ezeknél jóval több alkotás porosodik.

A számvevőszéki jelentés a firenzei Uffizi-képtárt hozta fel példaként, amelyben a látogatók 1835 műalkotást láthatnak és mintegy 2300 kiállítatlan tárgy van a képtár raktáraiban. A képtár teljes anyagának csak 44 százaléka látható.

A firenzei Uffiziben 2011-ben egy négyzetméterre negyvenhat látogató jutott, a párizsi Louvre-ban tizenkettő. Mintegy 1,37 millió látogatóval tavaly az Uffizi jegybevétele 8,6 millió euró volt. A Louvre tavaly nyolcmillió jegyet adott el negyvenmillió euró bevétellel.

Itália problémája talán éppen az, hogy túl sok műkincse van. Nem tudja őket megfelelően védeni, kiállítani és idegenforgalmilag hasznosítani sem.

A számvevőszék adatai szerint Olaszországban 3430 állami tulajdonú múzeum van, ebből a legtöbb (409) Toszkánában. Összesen 216 régészeti ásatási terület, 40 ezer várkastély, 10 ezer templom, 1500 kolostor, 4 ezer történelmi park látogatható múzeumként. Ezen kívül az olasz állam 4381 palotát birtokol, ezek többségét hivatalként használja.