Ötven tonna szemét a Csendes-óceánból

2012-07-18 19:20:00 j.protic

hírkép

Ötven tonna törmeléket és szemetet húzott ki az amerikai meteorológiai és oceanográfiai hatóság (NOAA) csapata a Csendes-óceánból a Hawaii-szigetek térségében az elmúlt hónapban - olvasható a LiveScience című tudományos hírportálon.



"A legmeglepőbb, hogy bár hosszú évek óta gyűjtjük a szemetet a térségben a tengerből és több mint 700 tonna hulladékot emeltünk ki, még mindig jelentős mennyiségű törmeléket, gazdátlan halászfelszerelést találunk a korallzátonyoknál és a partoknál" - mondta el Kyle Koyanagi, a misszió vezető kutatója.

A NOAA 1996 óta küldi ki szemételtakarító hajóját az óceánra. A július 14-én véget ért küldetés során 17 kutató tisztította a vizet a Hawaii-szigetek területén - olvasható a http://www.livescience.com/21654-tons-litter-debris-pacific.html oldalon.

A vizsgálat során a szakértők nem találtak a 2011-es japán cunamiból származó törmelékeket. A katasztrófa után találtak maradványokat Észak-Amerika nyugati partjainál, többek között egy hatalmas úszó dokkot tengeri élőlényekkel borítva.

A tengeri törmelék, szemét és tönkrement halászfelszerelések különösen veszélyesek az élőlények számára, csapdába ejthetik a teknősöket, fókákat és más tengeri állatokat.