Az infláció felett kaszáltak a magyar hotelek

2012-07-22 07:08:00 szorenyi.p

hírkép

Növekedett a szállodák szobaárbevétele Magyarországon az év első öt hónapjában a múlt évihez képest, de még így is csupán a 2007-2008. évi szinten van a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének számításai szerint.



A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság felmérése szerint az első 5 hónapban 8,3 százalékkal magasabb bevételt értek a magyarországi szállodák a tavalyinál. Budapesten még jobb a helyzet, itt 10 százalék felett van a növekedés.

A Balatonon az idén január-májusban a szállodák összes bruttó szobaárbevétele 5,1 milliárd forintot tett ki, a múlt évinél 8,9 százalékkal magasabb volt, de 1,3 százalékkal elmarad a 2008. évi 5,2 milliárd forinttól.

A MSZÉSZ kimutatása szerint a hazai vendégek mintegy 14 milliárd forintot fordítottak szállásdíjra az év első öt hónapjában, ebből 2,4 milliárd forintot egyenlítettek ki üdülési csekkel és SZÉP-kártyával.

A szövetség tájékoztatása szerint a beutazás szempontjából meghatározó tíz legnagyobb piac mindegyikénél - Ausztriát és Nagy-Britanniát leszámítva - nőtt a szállodai vendégéjszakák száma január-májusban, közülük kétszámjegyű volt az orosz, az olasz, a román, a spanyol és a cseh vendégéjszakák számának emelkedése.

Az STR riportban szereplő 31 város között Budapest szállodái szobafoglaltságban a 27., nettó átlag szobaárban és nettó revpar-ban egyaránt a 29. helyen végeztek 2012 január-május hónapokban. Májusban a budapesti szállodák a vizsgált 31 város között szobafoglaltságban a 21., míg nettó átlag szobaárban és nettó revpar-ban egyaránt a 29. helyen végeztek.

 

 



Revpar-mutató: az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel.