Kinek szól ez az olimpia?

2012-07-28 08:24:00 szorenyi.p

hírkép

David Beckham és egy női labdarúgó hozta a lángot, hogy aztán 7 fiatal brit sportoló lobbantsa fel azt a stadionban, amelyet a játékokra építettek. Ezzel a britek szakítottak a hagyományokkal. Nem egy vagy két legendás versenyzőt ért a megtiszteltetés, hanem a jövő mutathatta meg magát. Londonban a királynő megnyitotta az olimpiát.



Milyen nép az, amelyik rendez egy hatalmas olimpia show-t a megnyitóra és benne olyanok lépnek fel, akik folyton görbe tükröt tartanak vezetőik, uralkodójuk elé? A Londoni olimpia megnyitójába ugyanis az angolok szemrebbenés nélkül bevették Mr. Beant, aki számtalanszor fricskázta meg a királynőt (II. Erzsébet nyitotta meg a játékokat) és külön műsorképet kapott a Sex Pistols, amely punkbanda Nagy-Britannia fasiszta rendszeréről dalolt anno. A válasz egyszerű, rendelkezik azzal az öniróniával, amelyet csak az igazán demokratikus országok engedhetnek meg maguknak. Mindazonáltal nem véletlen a parádé a mottója: "Ez mindenkinek szól". Azoknak is, akiket talán nem kedvelünk, de főleg azoknak, akik együtt akarnak élni, örülni, és jelen esetben versenyezni velünk.

Amúgy már a kezdés időpontja sem volt véletlen, helyi idő szerint 20:12 órakor elkezdődött a hangolás, a házigazdák könnyed, zenés műsorszámokkal és játékokkal szórakoztatták a közönséget. A játéktéren a műsor nyitójelenetének kulisszái, egy tipikus angliai táj díszletei voltak láthatóak élő állatokkal, lovakkal, bárányokkal és libákkal, valamint korhű jelmezekbe öltözött szereplőkkel, közülük néhányan futballoztak, tollaslabdáztak és kriketteztek a réteken.

A gigashow 21 órakor indult be. A kivetítőkön vetített kisfilmmel megkezdődött a visszaszámlálás, majd a ceremónia kezdetét jelezve megszólalt a stadionban a két méter magas és három méter átmérőjű, 23 tonnás olimpiai harang, a világ legnagyobb felhangolt harangja, amely a játékok után is az Olimpiai Park egyik ékessége lesz. A "hangszert" Bradley Wiggins, a Tour de France friss brit bajnoka kondította meg.

A forgatókönyv az ígéreteknek megfelelően nem nélkülözte a humort sem, II. Erzsébetet például egy ügyes trükknek köszönhetően maga James Bond (Daniel Craig) hozta a stadionba - a királynő életében először vállalt szerepet nem dokumentum jellegű filmben -, Mr. Bean pedig segédkezett felidézni az olimpiai játékokról szóló Tűzszekerek című film híres, tengerparti jelenetét.

A mintegy másfél órás, rendkívül szórakoztató műsort követően a résztvevő 204 nemzet bevonulása csaknem ugyanennyi ideig tartott. A magyarok 84.-ként érkeztek a stadionba, a küldöttség élén a piros-fehér-zöld zászlót a háromszoros ötkarikás bajnok vízilabdázó, Biros Péter vitte. A megnyitót - száznál is több elnök, kormányfő és koronás fő között - Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is a helyszínen tekintette meg.



London - 1908 és 1948 után - rekordot jelentően harmadszor olimpiai házigazda