Ufóknak vélte a denevéreket

2012-08-17 15:11:00 j.protic

hírkép

Több mint három tucat denevér látogatott meg hívatlanul az éjjeli órákban egy magányosan élő nyugdíjas asszonyt a dél-morvaországi Brünnben.



A nyitott ablaknál alvó asszony azonnal felébredt a szokatlan "zenebonára", és rémülten hívta ki mobilon a rendőröket.

"Azt mondta az ügyeletesnek, hogy ismeretlen lények röpültek be a lakásába. Halálra volt rémülve, és nemigen tudta elmagyarázni, mi is történik valójában. Szinte könyörgött, hogy azonnal menjünk ki, mert úgy érzi, hogy veszélyben van" - idézte fel az esetet Andrea Straková, a brünni rendőrség szóvivője újságíróknak.

Egy közelben cirkáló motoros járőr azonnal a megadott címre sietett. A rendőröket is meglepte a zűrzavar, amelyet a lakásban találtak. Telefonon leadott szakértői tanácsok alapján azonban végül nagyobb problémák nélkül sikerült kizavarniuk a denevéreket a lakásból.

Brünni ornitológusok szerint az eset valószínűleg nem egyedi a városban. A helyi egyetem arborétumában, a hadsereg által már elhagyott, rogyadozó kaszárnyákban és néhány más helyen több denevérfaj is él. Szerintük nyáron és ősszel nem ritka, hogy a denevérrajok éjjel menedékhelyet, szálláshelyet keresve a régi épületek vagy barlangok helyett a nyitott ablakokon át a lakásokban kötnek ki.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy nem kell pánikba esni, nem szabad villanyt gyújtani, hanem nyugodt és türelmes mozdulatokkal ki kell zavarni a hívatlan vendégeket a lakásból.