Műanyagból műanyagot olcsóbban

2012-08-18 09:32:00 szorenyi.p

hírkép

Az ország egyik legnagyobb, újrahasznosított műanyag tárgyakat gyártó cége, a tatabányai Mikrolin Kft. üzemét olyan gépsorral bővítette, amely samponos és mosószeres flakonokból műanyag granulátumot állít elő.



A granulátumból mintegy 30 százalékkal olcsóbban lehet műanyag tárgyakat készíteni, mint az elsődleges műanyagokból, olyan célokra, ahol nem szempont a termék megjelenése. Ilyen például a hipós, vagy más vegyszeres flakonok, illetve a napkollektorok csövei. A 21 millió forintos beruházáshoz 8 és fél millió forintos pályázati támogatást kapott a vállalkozás.

A termékek között található komposztláda, kábelcsatorna, rendezvényeken használható kerítésalj, aknafedő. Az ELMÜ-vel kötött megállapodás keretében például a cégnél keletkezett műanyaghulladékból kábelcsatornákat gyártanak, melyeket újra az ELMŰ használ fel.

A társaság az óceánokon való hulladékhalászat mintájára a Duna egy szakaszának megtisztítására fél éves kísérleti projektet indított, melyet a Tatai Környezetvédelmi Kft-vel, és a Sárvári HUKE csoporttal közösen finanszíroznak. Azt vizsgálják, érdemes-e iparszerűen foglalkozni a folyón való hulladékgyűjtéssel.

A Mikrolin Kft. volt 1965-ben Tatabánya első könnyűipari cége, később Közép-Európa legnagyobb ofszetlemez gyártójává váltak, ennek a korszaknak a digitális technika megjelenése vetett véget. A társaság jelenleg 19 embert foglalkoztat, a 2011-es éves árbevétele 270 millió forint volt.