Nagyban vadásszák az orrszarvút

2012-08-28 11:40:00 j.protic

hírkép

A dél-afrikai illegális orrszarvúvadászatban egyre nagyobb szerepet töltenek be a nemzetközi bűnözőcsoportok. Az elsősorban ázsiai bandák egyetlen céllal szerveznek vadászkirándulásokat Dél-Afrikába: hogy az elejtett állatok tülkeit eljuttassák Vietnámba, az illegális áru egyik fő felvevőpiacára - derül ki a TRAFFIC természetvédelmi szervezet jelentéséből.

 

 



 

A szervezet szerint gyakran olyan emberek is részt vesznek ezeken az álvadászatokon, akiknek nincs vadászengedélyük. Bár a vadásztrófeák kivitele engedélyezett, eladásuk már nem. Ennek ellenére számos ázsiai ország kereskedőinek ritkán kell csak számolni büntető eljárás megindításával - nyilatkozta Tom Milliken, a jelentés egyik szerzője a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

Az illegális tülök-kereskedelemben korrupt vadőrök is részt vesznek, ugyanis egyre-másra fűrészelik le élő orrszarvúk ékességeit. Az elmúlt évben Dél-Afrikában 448 orrszarvút lőttek ki orvvadászok, többet mint bármikor. Idén a TRAFFIC szerint újabb negatív rekord van kilátásban, az illegálisan elpusztított állatok száma az ötszázat is meghaladhatja.

A kereskedők egyre inkább pályáznak a legális orrszarvútrófeákra is. Egyedül Dél-Afrikában legalább 65 nyilvánosan kiállított trófeát loptak el az elmúlt években. Európában és az Egyesült Államokban is fordultak elő hasonló lopások.

A tülköket a hagyományos ázsiai orvoslásban használják, bár hatásukat nem igazolták. A szaruból készült őrlemény állítólag hatásos másnaposság, impotencia és a rák ellen, bár semmi mást nem tartalmaz, mint keratint: az emlősök szőrének és karmainak alkotóelemét, amelyet veszélyeztetett állatok kilövése nélkül is meg lehetne szerezni.