250 kilós medve kóborol Pozsony közelében

2012-08-30 20:43:00 j.protic

hírkép

Szinte minden szlovákiai média beszámolt arról, hogy 250 kilós medvét láttak Pozsony közelében, a Kis Kárpátok térségében. Szakemberek szerint nem lehet kizárni, hogy a fenevad bemerészkedik a fővárosba, ugyanis egy lakott terület felé vette az irányt.

 

 



Az utóbbi időben megsokasodtak a lakott települések környékén kóboroló medvék. Legutóbb a Kis-Kárpátok vadászai Pozsony-Szentgyörgy (Svätý Jur) mellett észleltek szombaton egy megtermett egyedet a helyi kápolna közelében. Marián Pavelek vadász a JOJ televíziónak azt mondta, 15-20 másodperc után eltűnt az állat a bozótosban, addig azonban jól kivehető volt, meglátása szerint egy 250 kilós példányról lehet szó.

A medve ott létéről tanúskodik az állat 29 centiméteres lábnyoma és az összekarmolt fatörzsek. A pozsony-szentgyörgyi önkormányzat honlapján figyelmeztette a település lakóit és a látogatókat a „kóbor medve veszélyére“. Az embereknek a testület azt tanácsolta, hogy csak a kijelölt ösvényeken és gyalogutakon közlekedjenek, s ha már összeakadnak a fenevaddal, hangos ricsajt csapva próbálják elriasztani!

Szombaton a hegyháti (Záhorie) Lozornóban (Lozorno) is láttak egy kisebb, kb. 50 kilós medvét. A szakemberek már azon sem lepődnének meg, ha a bolyongó állatok bemerészkednének a fővárosba. Miroslav Saniga, a Szlovák Tudományos Akadémia tagja a JOJ televíziónak megerősítette: akár Pozsony elővárosában is felbukkanhatnak a medvék.

Már az egyik közösségi hálón is téma a medvék jelenléte Pozsony közelében. Az egyik hozzászóló szerint Limbach felett, az erdőben táblák figyelmeztetik a túrázókat a medveveszélyre. Mások jó tanácsokkal szolgálnak: azt írják, hogy óvintézkedésként a túrázó erősítsen az öltözékére csörgőket, kézitáskájába pedig csomagoljon fokhagyma sprayt, mert annak illatát a medvék nem szívlelik.