Meglett III. Richárd nyughelye?

2012-09-07 07:33:00 j.protic

hírkép

Brit régészek megtalálták annak a templomnak a maradványait, amelyben feltehetően eltemették III. Richárd angol királyt, a rózsák háborújának végső vesztesét.



Ő volt az utolsó York-házi uralkodó az angol trónon, a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatában vesztette életét 1485-ben. A történészek legjobb tudomása szerint a ferences rendi Grey Friarsnek nevezett templomban temették el III. Richárdot, ám az épületet idővel lerombolták és hajdani holléte az idők homályba veszett. (A fő romboló egyébként Richárd legyőzőjének, VII. (Tudor) Henriknek Henrik nevű fia, VIII. Henrik volt, aki miután szakított a katolikus egyházzal, számos kolostort, templomot feldúlt.)

Most a Leicesteri Egyetem régészei biztosra veszik, hogy a ferences templomnak, Leicester egyik legjelentősebb egyházi épületének maradványaira bukkantak. Az ásatások a múlt héten kezdődtek, és mostanra feltárult egy két méter széles folyosó, amely nagy valószínűséggel kövezett padlózatú kolostori kerengő lehetett. A kutatók egy másik épület maradványait is meglelték, szintén kőpadlózatúét.

"A következő lépés a templom alapterületének betájolása és feltárása, ami különösen fontos, hiszen a feljegyzések szerint ott temették el III. Richárdot" - idézte Richard Buckley-t, az ásatás vezetőjét a The Daily Telegraph című brit lap.