Csehország: további szesz-mérgezések

2012-09-13 16:57:00 j.protic

hírkép

Betiltották a tömény szesz piaci és utcai árusítását, illetve kimérését csütörtökön Csehországban, miután a metilalkohol-mérgezés következtében meghalt személyek száma 18-ra emelkedett.



A tiltó intézkedés a hivatalos visszavonásig marad érvényben - mondta újságíróknak Leos Heger egészségügyi miniszter sajtóértekezleten. Közlése szerint az utóbbi 24 órában további öt személyt szállítottak kórházba súlyos mérgezési tünetekkel, ez azonban kisebb szám, mint az előző napokban. Jelenleg legalább kéttucatnyi személyt kezelnek metilalkohol-mérgezéssel főleg a morvaországi kórházakban. Az áldozatok majdnem fele - tíz személy - Észak-Morvaországban halt bele a mérgezett metanolt tartalmazó vodka, borókapálinka és rum fogyasztásába.

A jelentések szerint a metilalkoholfogyasztás két mérgezés esetében vaksághoz vezetett.

A hatóságok nagy erőkkel kutatnak a pancsolt alkohol gyártója vagy gyártói után, s mivel a vizsgálatok még folyamatban vannak, az eredmények nem ismeretesek. Az üggyel kapcsolatban eddig már négy személyt vettek őrizetbe, olyanokat, akiknél nagyobb mennyiségű ellenőrizetlen eredetű alkoholt találtak. Azokat az üzleteket, ahol állami védjegy nélküli alkoholos üvegeket találtak, a hatóságok bezárták.

A helyzetet bonyolítja, hogy több érintett azt vallotta, nem kocsmában itták a mérgezett szeszt, hanem kisebb boltokban, kioszkokban rendes üvegekben vásárolták.

A sajtóban felmerült a dél-morvaországi Drak nevet viselő pálinkafőzde neve, de a cég visszautasította a gyanúsításokat, s egymillió koronás díjat ajánlott fel annak, aki segít kideríteni a mérgezett italok eredetét, illetve gyártóját. A hatóságok nem léptek fel a pálinkafőzde ellen.

A országos élelmiszer ellenőrzési hivatal és a rendőrség is az utóbbi napokban több ezer boltot, kioszkot, kocsmát ellenőrizett le, s számos helyen találtak gyanús, állami védjegyet nem viselő üvegeket, illetve pancsolt alkoholt. Rendőrségi források szerint országszerte legalább kétezer liter gyanús pálinkát foglaltak le. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei még nem ismertek. A kiszivárgott értesülések szerint több tucatnyi mintában a megengedettnél nagyobb mennyiségű metilalkoholt mutattak ki.