Révátkelő lesz Karva és Lábatlan között

2012-09-24 13:27:00 j.protic

hírkép

Megkezdődött a dunai révátkelő építése a dél-szlovákiai Karva és a magyarországi Lábatlan között –adja hírül a bumm.sk hírportál- . Mindkét településen elkészül egy úszó móló, melyhez kiköthetnek a Dunán közlekedő hajók is. Jövő tavasszal indulhat újra a hajóforgalom a két település közt.



A szlovákiai és magyaroszági duna-menti község közösen még 2008-ban pályázott közösen a folyó partján szemközt fekvő települések közötti hajóforgalom újraindítására. A szerződéskötésre 2011-ben került sor. A határon átnyúló pályázatokat támogató alapból sikerült pénzt szerezni az elképzelésre, amely az öt százalékos önrésszel együtt a karvai oldalon 287 ezer, míg a lábatlani oldalon több mint 500 ezer eurós fejlesztést jelent.

A sikeres pályázatnak köszönhetően mindkét oldalon felújítják a kikőtőt, Lábatlannál parkoló is épül. A karvai oldalon egy hajóétterem mellett fogják teljesen felújítani a már most is létező pontonkikötőt.

Duka Gábor karvai polgármester szerint nagyon fontos az is, hogy ezek az új kikötők a Dunán közlekedő, sokszor 120 métert is elérő szállodahajók fogadására is alkalmasak, így a turizmus terén is nyílnak lehetőségek.