Szegényednek a szlovákok

2012-10-03 15:03:00 j.protic

hírkép

Szlovákiában a lakosság 13 százaléka, tehát csaknem 700 ezer ember él az aktuális szegénységi küszöböt jelző bevételnél kevesebből - derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal Pozsonyban közzétett jelentéséből.



A szegénységi küszöb alatt élők aránya 2011-ben Szlovákiában egy százalékponttal nőtt az előző évihez képest.

A statisztikai hivatal közlése szerint a szegénység veszélyének leginkább a munkanélküliek, valamint a három, illetve annál több gyermekes háztartások és a csonka családok vannak kitéve. A felmérés adatai szerint a szegénységi küszöb alatti bevételből él a munkanélküliek csaknem fele, a három, illetve annál több gyermekes háztartások közel egyharmada , a csonka családok egynegyede és minden ötödik, 18. életévét nem betöltött fiatal .

A szegénységi küszöböt meghatározó havi bevétel egy egyfős háztartásban 2011-ben havi 315 eurót, azaz csaknem 9O ezer forintot tett ki. Az összeghatár 3 százalékkal emelkedett egy év alatt, ami a legalacsonyabb mértékű növekedés volt az elmúlt hét év során.

Ludmila Benkovicová, a statisztikai hivatal elnöke szerint az adatokból kitűnik, hogy a szegénység fokozottan veszélyezteti a társadalom egyes gazdaságilag nem aktív csoportjait - Ugyanakkor az elmúlt egy évben az is megfigyelhető volt, hogy a szegénység a gazdaságilag aktív lakosság körében is terjedt, mivel a szegénység által veszélyeztetettek aránya a gazdaságilag aktívak és a nyugdíjasok körében azonos mértékű: 6,3 százalék.

Az Európai Unió 27 tagországában, valamint Norvégiában és Izlandon egyidejűleg zajlott - a szegénységről, a társadalmi kirekesztettségről és az életkörülményekről átfogó képet adó - felmérés eredményei szerint Szlovákia az EU-n belül a szegénység által kevésbé veszélyeztetett országok közé tartozik. Szlovákia a 2010-es évre vonatkozó véglegesített listán az ötödik legjobb eredményt érte el, csak egy hellyel lemaradva Norvégia mögött és megelőzve a hatodik Ausztriát és a hetedik helyre sorolt Magyarországot. A legrosszabb helyzetet Romániában jegyezték fel...