Regionális autómatricák Dél-Szlovákiában

2012-10-18 15:24:00 j.protic

hírkép

Egyre nagyobb sikere van a szlovákiai magyarok körében a regionális autómatricáknak. amelynek ötletével a Fontos vagy! mozgalom állt elő.

 

 



Az ötlet nyomán már tizenegy dél-szlovákiai régiónak készítettek külön matricát. Boldoghy Olivér, a mozgalom ügyvivője szerint a matricákkal a foleg a regionális tudatot szerették volna erősíteni, illetve újjáébreszteni az emberekben, hogy büszkék legyenek arra, hogy ők csallóköziek vagy éppen bodrogköziek -. A matrica nem újdonság, többek közt Székelyföldön, Belgiumban vagy akár az Egyesült Államokban is lehet látni ilyen matricákat az autókon- mondta az aktivista.

Már külön matricája van Csallóköznek, Mátyusföldnek, Garam és Ipoly mentének, Bodrogköznek, Bódva-völgyének, Gömör, Hont, Nógrád, Zoboralja tájegységeknek és az Ung-vidéknek, illetve készül a tizenkettedik, a palócföldi matrica is. A matricákon magyarul, szlovákul és németül is megtalálható a tájegység neve.

Boldoghy Olivér hangsúlyozta, nyár óta már körülbelül ezer matricát osztottak ki, a az érdeklodés nem lankad - olyannyira, hogy tovább már nem tudták önerőből finanszírozni a készítést, így egy szlovákiai magyar könyvkereskedés is beszállt a terjesztésébe. Korlátozott számban azonban továbbra is osztanak ingyenes matricákat sorsolás útján - tette hozzá Boldoghy, aki korábban gyakran szerepelt a szlovák és a magyar sajtó hasábjain, mivel az elsok kozott vette fel a magyar állampolgárságot és emiatt elvesztette a szlovákot. .